Instytut Rozwoju Obszarów Wiejskich zorganizował stoisko Województwa Małopolskiego podczas Targów Żywności Regionalnej i Ekologicznej, w dniach 26-27 września br. w Poznaniu.
Podczas imprezy lokalni producenci – w większości ambasadorowie znaku Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska, zaprezentowali szeroki wybór żywności i produktów wytwarzanych na bazie receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Na stoisku Województwa Małopolskiego można było spróbować legalnej śliwowicę łąckiej prosto od Krzysztofa Maurera z Łącka, w którego asortymencie nie zabrakło również pysznych tłoczonych soków owocowych czy syropów.
Pojawił się uwielbiany i jedyny w swoim rodzaju Pstrąg Ojcowski – od najlepszych rolniczek w Europie!
Wielbiciele wyrobów mięsnych – nie mogli mieć powodów do narzekań- rodzinna firma Gawor z Podstolic – producenci min. kiełbasy piaszczańskiej, wpisanej na europejską listę produktów regionalnych zadbali o ich podniebienia. Przyjechali do Poznania z pachnącymi prosto z przydomowej wędzarni: kiełbasami, boczkami, kabanosami i szynkami – również tą najbardziej znaną – Szynką Podstolego z Nogą!
Dla podkreślenia smaku wędlin doskonale pasują produkty rodzinnej firmy TARSMAK – producenta sosów, majonezów, musztard.
Można było spróbować prawdziwego oscypka, bryndzy podhalańskiej i bundzu przywiezionych przez Bacę Krzysztofa Łasia z Leśnicy-Groń.
Miłośnicy pierogów oblegali stanowisko firmy „Pierożki Babci Władzi” – domowej pierogarni założonej z pasji dwóch ambitnych kobiet ze wsi – pięknej i spokojnej Trzciany koło Bochni
Jeśli ktoś jeszcze nie był przekonany do smaku polskich win – to po tym weekendzie na pewno zmieni zdanie, jeśli tylko spróbował wyśmienitych win białych i czerwonych z podkrakowskich winnic tzn. Winnicy Goja i Winnicy Koniusza.
Lavendziarnia Stoki 6 – rodzinna firma specjalizująca się w uprawie lawendy była również wystawcą na stoisku Małopolski. Właściciel firmy zapewnia, że zapach, kolor i niepowtarzalna aksamitność w dotyku lawendy – oszałamiają i zniewalają NA ZAWSZE!
Nie zabrakło także produktów z płatków róży z gospodarstwa Róże i S-ka. Pan Mieczysława Ryby. Z uprawianych osobiście roślin pozyskuję on kwiaty i owoce oraz wytwarzam z nich min.: konfitury z płatków róży, konfitury z płatków róży z chili, płatki róży ucierane z cukrem, syrop z płatków róży, suszony kwiat i owoce róży, mus z owoców róży, połówki owoców róży w syropie cukrowym, hydrolat z płatków róży, syrop z pigwowca japońskiego, syrop z pigwowca.