Miło nam poinformować, że 27 kwietnia 2021 r. Zarząd Województwa Małopolskiego przyjął uchwałę w sprawie przyjęcia listy ocenionych operacji partnerów KSOW zgłoszonych do Jednostki Regionalnej KSOW Województwa Małopolskiego w naborze nr 5/2021 w ramach Planu Operacyjnego KSOW 2020 – 2021 Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 i znalazło się na niej aż 7 projektów Instytutu Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Podstawy produkcji wyrobów z mleka – skracanie łańcucha żywności.
Operacja ma na celu rozwój małego przetwórstwa na obszarach wiejskich poprzez rozbudowę małych serowarni. Uczestnicy szkolenia uzyskają wiedzę i umiejętności na temat produkcji podstawowych rodzajów wyrobów z mleka – przetworów mlecznych, serów świeżych
i długodojrzewających, jak również wiedzę na temat higieny personelu, higieny mleka, rodzajów drobnoustrojów używanych w produkcji serowarskiej, roli podpuszczki, etapów produkcji, procesu dojrzewania oraz sprzętu do produkcji serów i niezbędnego wyposażenia serowarni. Otrzymają wiedzę na temat podstaw formalno-prawnych rejestracji małego zakładu serowarskiego, a nawet poznają zasady marketingu produktów lokalnych, metody
i formy prezentacji własnych produktów dla klientów oraz sposobów wsparcia sprzedaży.
Partnerzy dodatkowi projektu: „Bacówka u Krzyśka” Krzysztof Łaś; WPW Vinaspora
Sp. Z o.o.; Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach.
Odwiedź portal KSOW: www.ksow.pl
Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich!